Bouwen op afval

Wanneer haar afvalverwerkingslocaties vol zijn, zoekt Afvalzorg naar een nuttige nieuwe bestemming. Het doel is altijd om een veilig landschap te maken waar mens en dier met een gerust hart kunnen vertoeven. Het ultieme voorbeeld is ons hoofdkantoor De Vouw op het afgewerkte deel van onze afvalverwerkingslocatie Nauerna.

De Vouw is een opvallend gebouw met een bijzondere architectuur. Hiermee willen we laten zien dat een afvalverwerkingslocatie prima geschikt is en absoluut veilig om op te bouwen, werken en zelfs wonen.

Duurzame elementen

De Vouw heeft duurzame elementen. Zo werkt het grasdak geluiddempend en isolerend . Voor de verwarming en koeling van het gebouw gebruiken we de energie uit het stortgas van de afvalverwerkingslocatie.

Bouwen op afval

Omdat De Vouw bovenop negen meter afval is gebouwd, kon er niet worden geheid. Daarom is er drie meter afval afgegraven dat elders op Nauerna is gestort. Wat is afgegraven, weegt net zoveel als het gebouw. Daardoor blijft er evenwicht in de bodem bestaan. De betonnen funderingsplaten zorgen ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig over de bodem wordt verdeeld. Mocht bij meting blijken dat er verzakking optreedt, dan kan kunnen de
V-vormige peilers waar het gebouw op steunt, door middel van een speciale "nastelconstructie" bijgesteld worden.

Deze pagina afdrukken
Contact
Nieuws & Projecten