Nieuwe grondstoffen en producten ontwikkelen met gebruik van afvalstoffen. Daar staat de Combinatie Afvalzorg & Den Ouden voor. Het bedrijf maakt op haar twee Limburgse locaties in Brunssum en Belvédère Maastricht hoogwaardige producten van groene reststromen.
Sinds 2016 werken Afvalzorg en Den Ouden succesvol samen op het gebied van werving, inname en bewerking van groenafval. En de levering van diverse grondproducten en bouwstoffen. “We vinden het erg leuk om voor de tweede keer gastheer te zijn van de BVOR Demodagen”, vertelt bedrijfsleider Patrick Smeijsters. “Doordat ons terrein ruim 23 hectare meet, is het mogelijk om alle machines die tijdens de BVOR Demodagen aanwezig zijn in actie te zien. De meeste exposanten zijn goede bekenden. In ons dagelijks werk hebben we onder andere te maken met compost-omzetmachines, shredders en zeefmachines. Onze medewerkers werken dan ook graag mee aan dit groots opgezette evenement in de branche.”
Groenafval is waardevol
“Op locatie Brunssum verwerkt de Combinatie Afvalzorg & Den Ouden jaarlijks circa 45.000 ton groenafval”, vervolgt Smeijsters. “Voor het maken van producten kijken we nadrukkelijk naar de behoefte van onze klanten. Standaard groen- en grondproducten kunnen klanten altijd afhalen, maar we leveren uiteraard ook maatwerk. In onze regio zien we veel ontwikkelingen op het gebied van groen. Door groene reststromen zoveel mogelijk opnieuw toe te passen in ons brede assortiment groen-, zand- en grondproducten, leveren we hier een bijdrage aan. Als kleine schakel in een circulaire economie, zoeken we hierbij altijd naar duurzame oplossingen. Naast dat dit de visie van ons bedrijf is, sluit het ook direct aan bij de wensen van onze klanten.”
Wat kunt u afhalen?
- Beton- en menggranulaat (0-16 / 0 – 31,5)
- Biobrandstof en biofiltermateriaal
- Bemeste tuingrond
- Bomengrond en -zand
- Boomsubstraat RIWI
- Compost
- Herbruikbare grond
- Teelaarde
- Zwarte grond
- Houtchips
- Zand
Wat kunt u brengen?
- Groenafval gemengd
- Groen schoffelvuil
- Boomstobben
- Stamhout (>20cm doorsnee)
- Bermgras / slootmaaisel
- Herbruikbare grond
- Funderingsmateriaal
- A-, B- en C- hout
- Puin en bouw- en sloopafval
- Bedrijfsafval en huishoudelijk afval
- Dakleer
- Gips
- Veegvuil
- RKG-slib
- Koolteerhoudend asfalt
- Vlakglas
- Autobanden
Bijdrage aan CO2 reductie
De Combinatie Afvalzorg & Den Ouden ziet groenafval als basis om nieuwe grondstoffen te maken. Als materiaal dat uitstekend opnieuw ingezet kan worden. Niet alleen groene restromen zoals gras en blad, maar ook takken en houtachtig materiaal. Dit wordt verwerkt tot hoogwaardige producten zoals bodemverbeteraars, bodembedekkers en bodemsubstraten. Maar het wordt ook ingezet als brandstof voor de productie van duurzame warmte of groene energie. Zo draagt de organisatie niet alleen bij aan een gezond bodemleven, maar wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de CO2-reductie.
Meerwaarde samenwerking
Door de brede achtergrond en kennis van beide bedrijven is het mogelijk een uitgebreid dienstenpakket aan te bieden dat verder gaat dan de Nederlandse (groen)afvalsector. Afvalzorg heeft veel ervaring met het exploiteren, beheren en monitoren van afvalverwerkingslocaties. Met als missie het ontwikkelen van mooie, maatschappelijke en duurzame nieuwe bestemmingen op verontreinigde locaties. Als schakel in een circulaire economie, maar vooral in harmonie met de omgeving.
Den Ouden is actief in een groot aantal vakgebieden zoals de productie van (organische) grondstoffen en bouwstoffen voor land- tuin- en wegenbouw, offshore industrie, grond- weg- en waterbouw, utiliteitsbouw, groenrecycling en gebiedsontwikkeling. Onder het motto “één plus één is drie” zijn beide bedrijven de samenwerking aangegaan. Met succes, want in de praktijk heeft de meerwaarde zich de afgelopen jaren bewezen. De kruisbestuiving tussen beide bedrijven is de voedingsbron voor innovaties en resulteert in nieuwe producten, schonere en efficiëntere productieprocessen en minder reststromen.