Het is vandaag de dag niet altijd meer nodig om vast te houden aan langjarige of eeuwigdurende maatregelen om risico’s van bodemverontreinigingen tegen te gaan. De kosten van langlopende monitoring- en nazorgprojecten kunnen flink oplopen. Nazorg kan op elk moment worden herzien, vaak worden afgebouwd en soms beëindigd. Ook zorgt toegenomen kennis over bodemverontreinigingen en technische ontwikkelingen ervoor dat er nu meer mogelijkheden zijn om verontreinigingen alsnog definitief te saneren.
Bodemzorg werpt een frisse blik op verontreinigde locaties en besteedt aandacht aan verschillende succesfactoren die mede bepalen of een herziene aanpak van monitoring of nazorg zinvol is. Behalve technisch kunnen succesfactoren bestuurlijk, financieel, juridisch of omgeving gerelateerd zijn. Wij zoeken hierbij altijd de beste oplossing voor klant én locatie. Met als uitgangspunt; hoe kunnen we de bodem op een kosteneffectieve manier veilig maken voor toekomstige generaties?
Programma afbouw nazorg
Bodemzorg is als gespecialiseerde nazorgorganisatie altijd actief op zoek naar verbetering, herziening en afbouw van monitoring en nazorg. We werkten in het verleden al aan een model voor herijking van nazorg, in het BodemBreed Forum ontwikkelden we de “schijf van vijf” voor afbouw en een financieel model, en we werkten samen met Bodembeheer Nederland (als ELAN) aan afbouw. Vanaf 2023 zijn we actief in het kernteam van het programma “Afbouw Nazorg“.
IBC locaties
Voorheen werden omvangrijke bodemverontreinigingen aangepakt door ze te isoleren, te beheersen en te controleren. De zogenaamde IBC-maatregelen. Dit leidde tot hoge, in principe eeuwigdurende nazorgkosten. Ook deze locaties zijn geschikt om te herzien en om de mogelijkheden voor afbouw te onderzoeken. Vaak kunnen de risico’s van de resterende verontreinigingen opnieuw worden beoordeeld en kan nazorg worden verminderd. Door nieuwe technieken, inzichten en veranderende behoeften kan het ook gunstig zijn om een IBC-locatie alsnog actief te saneren.