Afvalzorg heeft jarenlange ervaring met de inrichting en afwerking van stortlocaties. Onze aanpak is erop gericht om locaties met de juiste voorzieningen in te richten, zodat we ze na exploitatie een nieuwe, veilige bestemming kunnen geven.
Al onze stortlocaties zijn ingericht volgens het Stortbesluit. Dit betekent, dat we stortplaatsen voorzien van een gecombineerde onderafdichting (folie en mineraal), percolaatdrainage, monitoringssysteem en waterzuiveringsinstallatie. Hiermee voorkomen we, dat regenwater door het afval sijpelt en het grondwater vervuilt. Ook krijgt de locatie een drainagesysteem om stortgas af te vangen. Het afvalwater wordt gezuiverd door een waterzuiveringsinstallatie.
Bij de sluiting van de stortlocatie wordt het afval “ingepakt” met een bovenafdichting. Deze afdichting bestaat uit een steunlaag, stortgasdrainage en een combinatieafdichting (folie en mineraal), zodat er geen regenwater in kan lopen. Tot slot brengen we een leeflaag aan van minimaal 80 centimeter. Het terrein is dan weer geschikt voor nieuwe recreatieve en natuurgerichte activiteiten, en zelfs voor wonen en werken.
Advisering
We hebben alle noodzakelijke expertise in huis om bedrijven en overheden te adviseren en ondersteunen bij het ontwerpen, inrichten, beheren én afsluiten van stortplaatsen. Faciliteiten zoals weegbruggen, kantoren, loodsen en infrastructuur bouwen we in eigen beheer. Op de locaties Nauerna, Wieringermeer en Zeeasterweg (in aanbouw) beschikt Afvalzorg over eigen waterzuiveringsinstallaties.
Duurzaam stortbeheer
Afvalzorg is nauw betrokken bij het landelijk onderzoek naar het verduurzamen van stortlocaties. Op drie pilotlocaties in Nederland wordt gekeken of het mogelijk is verontreiniging binnen een stortplaats onschadelijk te maken. Als dit unieke tienjarige experiment slaagt, behoort de eeuwigdurende nazorg van gesloten stortlocaties tot het verleden. Een stortplaats vereist dan geen bijzondere aandacht meer en een bovenafdichting is niet meer nodig.