Methaan komt vrij bij stortlocaties en is een belangrijk broeikasgas dat we zo veel mogelijk willen voorkomen. Afvalzorg heeft op proefvelden onderzoek gedaan naar methaanoxidatie in afdekgrond van locaties. Daarbij wordt methaan door de bodembacteriën afgebroken met behulp van een juiste gasdoorlatendheid van de bodem, gasverdeellaag en waterbalans. Methaanoxidatie biedt een optimale oplossing om de emissie op stortplaatsen met een geringe (resterende) gasvorming te reduceren.
Op een stortplaats is het op een gegeven moment technisch en financieel niet meer mogelijk om stortgas te onttrekken en te benutten of af te fakkelen. Dan kan een “passieve” aanpak worden toegepast om de resterende methaanemissie te minimaliseren. Methaanoxidatie is het proces waarbij bodembacteriën in de laag grond bovenop de stortplaats het methaan uit stortgas met behulp van zuurstof afbreken tot kooldioxide en water.
Om de bodembacteriën gelijkmatig van “voedsel” te voorzien, is het belangrijk dat het stortgas goed over het gehele oppervlak wordt verdeeld. Hiervoor is een gasverdeellaag nodig én de aangebrachte grond moet voldoende poriën hebben. Bij een goed ontwerp en juiste aanleg kan methaanoxidatie een emissiereductie van wel 70% opleveren. Afvalzorg kan voor elke situatie een optimaal ontwerp maken en assisteren bij de realisatie, beheer en monitoring van het systeem. Inmiddels hebben we op diverse locaties in Nederland en Spanje methaanoxidatievelden ontworpen en aangelegd.