Afvalzorg heeft jarenlange ervaring met het berekenen en meten van methaanemissies afkomstig van stortplaatsen. We hebben twee stortgasmodellen ontwikkeld, gebaseerd op IPCC standaarden en berekeningsmethodes. De modellen zijn geschikt voor toepassing op individuele stortplaatsen én eenvoudig in gebruik. Bij het ontwikkelen en optimaliseren van emissiereductie- en stortgasbenuttingsprojecten zijn de modellen een essentiële eerste stap.
Methaanemissiemodellen
Stortgas bestaat voor een groot deel uit methaan, een belangrijk broeikasgas. Afvalzorg heeft onderzoek verricht naar methaanemissie modellen voor stortplaatsen. De hoeveelheid methaan die vrijkomt op een locatie, kan worden bepaald door modellering. Eventueel ondersteund door metingen ter plaatse. Binnen Europa streven we naar registratie van consistente data over methaanemissies. Er zijn duidelijke richtlijnen nodig voor de kwantificering van methaanemissie met behulp van modellering. Daarom willen wij onze kennis op het gebied van modellering én emissiemetingen graag delen. Zowel binnen Nederland als ver buiten haar landsgrenzen. Afvalzorg heeft een eenvoudig model voor gasvorming en -onttrekking opgesteld. Gebaseerd op de meest recente richtlijnen van IPCC voor situaties waar vooral huisvuil wordt gestort. Ook hebben we een Multifase Model waarmee meer in detail de stortgasvorming, onttrekking, methaanoxidatie en emissies kunnen worden berekend. Dit model is vooral bruikbaar op locaties waar zeer diverse afvalstromen worden gestort en een goede afvalregistratie beschikbaar is. Onze stortgasmodellen worden inmiddels gebruikt in meer dan 55 landen.
Metingen
In samenwerking met ECN (Energie Centrum Nederland) heeft Afvalzorg een nieuwe, simpele en goedkope methode in ontwikkeling om methaanemissie metingen te verrichten met gasmonster flessen. Deze zogenaamde “Statische Pluim Meetmethode” (SPM) is getest op stortplaatsen in Nederland en Denemarken en vergeleken met de wetenschappelijk beproefde Dynamische Pluim Methode (DPM). Er wordt hierbij gebruikgemaakt van vacuüm gasmonster flessen voorzien van een capillair. De flessen zuigen zich in circa vijf uur via het capillair vol met buitenlucht die zuurstof en stikstof bevat, maar ook methaan en tracergas uit de stortplaats. De inhoud van de flessen wordt in een lab geanalyseerd op methaan en tracergas. Uit de resultaten blijkt dat de simpele en goedkope Statische Pluim Meetmethode niet onder doet voor de wetenschappelijk beproefde en dure Dynamische Pluim Methode.