Vanuit onze visie creëren we na sluiting van een stortplaats mooie en veilige landschappen voor omwonenden en de maatschappij. We werken aan een toekomst voor onze, én andere stortplaatsen en verontreinigde locaties in Nederland. In 2023 boekten we vooruitgang met plannen voor een recreatieve en duurzame invulling van onze locaties Braambergen en Zeeasterweg. Daarnaast vorderden de plannen voor de afwerking van Het Groene Schip en is er een eerste voorstel opgesteld voor de inrichting van een voormalige stortplaats in Noord-Holland.
Braambergen
Samen met Energiezorg, Staatsbosbeheer en de gemeente Almere is in 2023 gewerkt aan het afronden van het inrichtingsplan voor een duurzaam, educatief en recreatief energiepark met energie uit zon. Drie concrete scenario’s werden uitgewerkt. In 2024 zal een keuze worden gemaakt voor één van de drie scenario’s. Op de voormalige stortlocatie werd in juli ook al een zonnepark geopend dat groene energie opwekt voor inwoners van Almere.
Zeeasterweg
Op de locatie Zeeasterweg in Lelystad wordt dagelijks afval gestort. We kijken echter al vooruit naar de mogelijkheden voor de eindafwerking van deze stortplaats in de toekomst. Er ligt een plan om uit te breiden in de hoogte. In december 2023 organiseerden we de startbijeenkomst van het participatietraject over de impact van de ophoging, de herinrichting en het gebruik van de locatie na sluiting. In 2024 volgen nog drie bijeenkomsten met omwonenden en andere betrokkenen.
Het Groene Schip
Het Groene Schip vormt een natuurlijke grens tussen het drukke Westelijk Havengebied van Amsterdam en de groene bufferzone Spaarnwoude. Na oplevering van het noordelijke en zuidelijke deel zijn we in gesprek over de inrichting voor extensieve recreatie, in samenwerking met Staatsbosbeheer en het Recreatieschap Noord-Holland. Op de kop van Het Groene Schip, met een prachtig uitzicht over het Noordzeekanaal, is in 2023 een horeca-exploitant gestart.
Inrichting voormalige stortplaatsen
Met behulp van GIS (een geografisch informatiesysteem) werden in 2022 al honderden voormalige stortplaatsen in de provincies Noord- en Zuid-Holland onder de loep genomen. Op basis van verschillende parameters selecteerden we kansrijke locaties die mogelijkheden bieden om te worden gesaneerd, gemonitord en herontwikkeld. In samenwerking met de gemeente maakten we in 2023 een concreet voorstel voor een voormalige stortplaats in de kop van Noord-Holland. In dit voorstel wordt een natuurlijke inrichting gecombineerd met het opwekken van duurzame energie. In 2024 moet de inrichting een vervolg krijgen zodat het als voorbeeld kan dienen voor veel meer voormalige stortplaatsen.