Eeuwigdurende beheersing (IBC) is verleden tijd. Vanaf half november geldt dit voor het sterk verontreinigde terrein van de voormalige gasfabriek in Haarlem (GEB). Onderzoek toont aan dat de huidige IBC-aanpak beëindigd kan worden en dat er vanaf 2021 kan worden overgegaan op eindige nazorg. Met monitoring wordt bekeken of sprake is van een stabiele eindsituatie. Deze verandering zorgt voor aanzienlijke besparingen op de lange termijn.
De overheid heeft als doel om de nazorg van IBC-locaties en stortlocaties op verantwoorde wijze zoveel mogelijk af te bouwen en te beëindigen. Bodemzorg startte in 2017 een onderzoek voor het GEB-terrein in opdracht van de gemeente Haarlem. Het nazorgplan werd onder de loep genomen en er werd bekeken of de IBC-aanpak, het beheersen van het sterk verontreinigde grondwater, kon worden beëindigd. In de twee jaar die volgden werd uitgebreid geohydrologisch onderzoek gedaan en er werd een risico-inventarisatie gemaakt. Dit resulteerde in een nieuw nazorgplan, waarin de IBC-aanpak wordt beëindigd en monitoring centraal staat. Vanaf januari 2021 blijven we de locatie monitoren, totdat een stabiele situatie kan worden vastgesteld en de actieve nazorg geheel kan worden afgerond.
Stabiele eindsituatie verontreinigd terrein
Bodemzorg stimuleert de afbouw van nazorg in Nederland. Sinds 1992 beheerst Bodemzorg het grondwater op deze locatie. De nieuwe aanpak is een goede ontwikkeling, óók voor de klant. Een minder intensieve nazorg levert namelijk financieel voordeel op. Eerder al liet de gemeente Dordrecht acht verontreinigde locaties onderzoeken op afbouwmogelijkheden. Ook daar bleek dat een kritische, bredere beoordeling van de nazorgmaatregelen tot mooie resultaten, een goede eindsituatie en aanzienlijke besparingen kan leiden.