Afvalzorg beschikt op haar locaties over innovatieve installaties voor de zuivering van afvalwater. Hiermee voorkomen we dat verontreinigingen in het oppervlaktewater terechtkomen en ons milieu wordt belast. Voor het zuiveren van afvalwater zijn grondstoffen nodig. Hiervoor gebruiken we al jaren grotendeels externe afvalwaterstromen uit de industrie. We zetten deze afvalwaterstromen opnieuw in door ze te gebruiken in onze processen en besparen zo op primaire grondstoffen. Hierdoor leveren we een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Rijksoverheid.
Waterzuivering binnen Afvalzorg
Afvalwater (percolaat) is regenwater dat is verontreinigd met afvalstoffen uit stortafval. We zuiveren dit met de biologische waterzuiveringsinstallaties op onze locaties Nauerna, Zeeasterweg en Wieringermeer. Het afvalwater wordt op alle locaties op een milieutechnisch veilige en doelmatige manier gezuiverd. Onze waterzuiveringsinstallaties zijn voorzien van de nieuwste zuiveringstechnieken, waarmee we bijvoorbeeld opgeloste metalen via een elektrochemisch proces uit afvalwater halen. Pas dan mag het volgens de huidige vergunningvoorschriften worden geloosd in het oppervlaktewater.
Jarenlange expertise
Al meer dan tien jaar geleden is Afvalzorg gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden om afvalwaterstromen als grondstof in te zetten in ons zuiveringsproces. Voordat we dit mogen doen, heeft er al een uitgebreid voortraject plaatsgevonden. Hierin doen we per afvalwaterstroom onderzoek en analyses en schrijven we beheers protocollen. De externe afvalwaterstromen worden door Afvalzorg via een verwerkingsprotocol getoetst aan onder andere de negatieve stoffenlijst, de Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), de Algemene Beoordelingsmethodiek (ABM) en de afbreekbaarheid. Ook vindt er een immissietoets plaats. Op deze wijze wordt onderzocht of een afvalwaterstroom conform de Best Beschikbare Techniek (BBT) kan worden verwerkt. Na deze uitgebreide onderzoeksperiode wordt er, mits de resultaten positief zijn, toestemming gegeven door het bevoegd gezag om afvalwaterstromen in te zetten als vervanger van grondstoffen.
Afval is grondstof
Waterzuivering met bacteriën is een proces waarbij op een natuurlijke wijze afvalwater gezuiverd kan worden. Voor een optimale werking zijn onder andere koolstofbronnen nodig als hulpbron voor de aanwezige bacteriën om nitraat om te zetten in stikstof en water. In het verleden werd hier onder andere methanol voor gebruikt, een grondstof die door Afvalzorg ingekocht werd. Deze wordt reeds geruime tijd vervangen door Propyleenglycol houdend afvalwater. Ook de grondstof fosfaat, wat belangrijk is voor de biologie in de zuivering, is deels vervangen door een externe afvalwaterstroom.
Sinds 2021 zet Afvalzorg ook een koolstof houdende afvalwaterstroom in, die vrijkomt tijdens het sproeiproces van tanks uit de procesindustrie. De inzet van afvalwaterstromen als grondstof is goed voor circulaire economie.