Op 11 februari organiseerde Afvalzorg in Limburg een kennissessie over PFAS voor ruim 80 relaties. Veel klanten hebben behoefte aan informatie over de omgang met PFAS in de dagelijkse praktijk. Met de kennissessie schonken we extra aandacht aan een van de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen jaar, de PFAS-crisis. Drie experts uit de markt – Ko Hage/senior adviseur Expertisecentrum PFAS, Jeroen Spronk/senior adviseur bodembeleid bij Lievense en Willem Warmerdam/projectleider Kwaliteit & Acceptatie bij Afvalzorg, gaven antwoord op de vraag hoe nu om te gaan met PFAS.
Oplossing voor probleemstroom
Vanuit de branche kwamen veel praktische vragen. De meest gestelde vraag ging over de mogelijkheden voor vrijgekomen grond uit een werk. Willem Warmerdam: “Voor veel stromen is Afvalzorg een vangnet. We denken in oplossingen en doen er alles aan om de klant te ontzorgen en te informeren. Grond die vrijkomt bij werkzaamheden mag niet zomaar in hetzelfde werk hergebruikt worden. Het is wettelijk verplicht vanuit het Tijdelijk Handelingskader (THK) om alle grond die vrijkomt te laten analyseren op PFAS.” Dit werd nog eens toegelicht door Ko Hage van het Expertisecentrum PFAS.
Verschillend beleid rond PFAS
Gemeenten zijn bezig met het actualiseren van hun bodemkwaliteitskaarten met PFAS-gegevens. “Ze bepalen zelf het beleid, waardoor het kan voorkomen dat de normen tussen gemeentes verschillen. In Limburg wordt hier hard aan gewerkt”, weet Jeroen Spronk. Op locatie Brunssum en locatie Belvédère Maastricht worden alle soorten grond ingenomen. Warmerdam: “Op de grondbankdepots van Afvalzorg nemen we PFAS-houdende grond in tot de maximale THK-normen van 3-7-3. Ook hebben we een werkwijze gecreëerd om op de grondbankdepots grond te accepteren waar nog géén PFAS-analyse van bekend is, maar waarvan wel wordt ingeschat dat deze in aanmerking komt voor hergebruik, binnen de wettelijke kaders van het Bbk en THK (zogeheten onverdachte locaties). Om duidelijkheid te scheppen rond PFAS-houdende grond, hebben we alle mogelijkheden per locatie op een rij gezet. Onze branche staat niet stil, dat is een ding wat zeker is. Belangrijk is om op de juiste manier te anticiperen, zodat we verantwoord met de omgeving en het milieu omgaan.”