In het kader van de jaarlijkse Boomfeestdag heeft wethouder Hugo Janssen van de gemeente Brunssum, samen met groep 6 van basisschool De Caleidoscoop uit Brunssum en bedrijfsleider Patrick Smeijsters van Afvalzorg vandaag symbolisch ruim dertig bomen geplant op het natuurproject van Afvalzorg aan de Waubacherweg in Brunssum. Dit initiatief draagt bij aan de vergroening van de omgeving.
Groen samenzijn
Tijdens het bezoek heeft wethouder Janssen met de kinderen waardevolle gesprekken gevoerd over het belang van het opgroeien in een groene omgeving, het goed omgaan met de natuur en hoe de kinderen hier een bijdrage aan kunnen leveren. Door bijvoorbeeld aandacht te hebben voor bomen en planten, maar ook door goed om te gaan met hun eigen afval als ze buiten spelen. Daarna hebben de kinderen samen met de wethouder symbolisch de eerste boom geplant op het natuurproject.
Patrick Smeijsters van Afvalzorg benadrukt het belang van deze actie: “Bomen spelen een cruciale rol in het zuiveren van de lucht die we inademen, het filteren van ons drinkwater en het bieden van leefruimte voor diverse diersoorten. Ook haalt een vrijstaande boom jaarlijks tussen de tien en veertig kilo CO2 uit de lucht. Als Afvalzorg dragen we graag ons steentje bij aan een groenere toekomst door het aanleggen van natuurprojecten en het planten van bomen op onze locaties.”
Duurzame bomenvoeding
De bomen op het natuurproject worden geplant in bomengrond-plus, een van de producten die Afvalzorg maakt van groene reststromen. Het product is onlangs ontwikkeld, waarbij Afvalzorg onder andere rekening heeft gehouden met het veranderende klimaat. Bomengrond plus wordt zorgvuldig samengesteld uit 100% natuurlijke materialen die vrijkomen in Zuid-Limburg en het geeft langdurig voeding af aan de bodem. Daarom is het uitermate geschikt om te gebruiken op het natuurproject.
Over de Boomfeestdag
De jaarlijkse Boomfeestdag, georganiseerd door Stichting Nationale Boomfeestdag, viert dit jaar haar 67e editie. Sinds de oprichting in 1957 hebben ruim 100.000 kinderen in meer dan 70% van de steden en dorpen in Nederland deelgenomen aan dit initiatief, waarbij meer dan 200.000 bomen zijn geplant. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot de aanplant van meer dan tien miljoen bomen op een Boomfeestdag, wat overeenkomt met ruim 4.000 voetbalvelden en een aanzienlijke bijdrage levert aan CO2-reductie.