In handen van Bodemzorg gaat het terrein van de voormalige gasfabriek aan de Noordsingel in Rotterdam een mooie toekomst tegemoet. De gasfabriek werd gebouwd in 1870, voor de energievoorziening van de naastgelegen (voormalige) gevangenis. In 1897 werd hij ontmanteld, omdat er aangesloten kon worden op een gemeentelijk gasnet. Bodemzorg heeft de verantwoordelijkheid voor de restrisico’s voor de lange termijn overgenomen van het Rijksvastgoedbedrijf, en staat garant voor monitoring van het grondwater in de huidige woonwijk.
Jessica Thomas, hoofd Bodemzorg, is blij met het in Bodemzorg gestelde vertrouwen. “We kwamen bij Stepforward als beste partij uit de bus bij de marktanalyse. Stepforward is gespecialiseerd in de aanpak van verontreinigde locaties en is vanaf het beginstadium betrokken geweest bij de sanering. Bodemzorg heeft ruime ervaring met de nazorg van bodemsaneringslocaties. Het Rijksvastgoedbedrijf is bij ons dan ook aan het juiste adres. De saneringsverplichtingen van de gasfabriek in Boskoop en de monitoring van de locatie van de voormalige gasfabriek in Alkmaar zitten bijvoorbeeld ook in onze portefeuille. Door de restverontreiniging volledig over te nemen, zijn we volledig verantwoordelijk voor de nazorg. Dat is wel zo prettig, omdat we zo risico’s voor de omgeving kunnen voorkomen. Bovendien kunnen we op deze manier zorgvuldige en efficiënte nazorg garanderen.”
Omvangrijke verontreiniging
De bronsanering van het met teer vervuilde terrein was al afgerond. De huidige stand van zaken is echter dat er sprake is van een mogelijk verspreidingsrisico van de grondwaterverontreiniging die onder de woonwijk doorloopt. Dit behoeft zorg en aandacht voor de lange termijn. “Het is altijd mooi om te zien dat een vervuild en braakliggend terrein door samenwerking van verschillende partijen op een goede en groene manier gedeeltelijk als tuin teruggegeven kan worden aan de omwonenden, zegt Jessica met een glimlach. Wij dragen ons steentje hieraan bij door het verspreidingsrisico van de vervuiling tegen te gaan door monitoring. Dat wordt genieten in de gemeenschappelijke tuin!”