Op de Knardijk in Flevoland is de proefopstelling gereed met een in de dijk geïntegreerd zonnestroomsysteem. Hierbij is Solarbase toegepast als verhardingsmateriaal in het dijkvlak. Dit onderzoeksproject is mede geïnitieerd door TNO, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) en Waterschap Zuiderzeeland. Afvalzorg doet mee met Solarbase, een type dijkverharding waarop zonnepanelen zijn gemonteerd. Onderzoek moet uitwijzen of er een toekomst is weggelegd voor dit innovatieve zonnestroomsysteem op dijken, zonder dat het de waterveiligheidsfunctie van de dijk aantast.
Solarbase als dijkversterking
Marcel Rozing, senior projectleider Duurzame Ontwikkeling, is blij met de bijdrage van Afvalzorg aan het onderzoeksproject. “Het zou mooi zijn als het in de toekomst ook als dijkversterking kan worden ingezet. Solarbase is een uitermate geschikte fundering voor zon op dijken. Boren in de grond is niet nodig, dat is een groot voordeel bij dijken. Op stortlocaties, die voorzien zijn van een afdichting, passen we het daarom al toe. Bovendien is het duurzaam omdat het van gecertificeerde secundaire bouwstoffen is gemaakt.”
Dijken kansrijke locatie voor zonnepanelen
TNO onderzoekt nieuwe toepassingen en nieuwe mogelijkheden voor zonnestroomsystemen. Dijken zouden een kansrijke locatie kunnen zijn. De Knardijk, die door het Waterschap Zuiderzeeland beschikbaar werd gesteld, heeft geen directe waterkerende functie meer en daarmee een laag risicoprofiel. Dit maakt dat de Knardijk een bijzonder geschikte locatie is om de combinatie zonnepanelen met dijken uit te testen.