Afvalzorg wil haar locaties zo duurzaam mogelijk benutten. Al tijdens de exploitatie zoeken we naar innovatieve mogelijkheden voor duurzame energie en duurzame toepassing van stortgas.
Wieringermeer klaar voor eerste fase zonnepark
Het papierwerk is achter de rug. De eerste stappen naar de realisering van zonneparken op onze locatie Wieringermeer kunnen worden gezet. Eind 2016 kregen we subsidie toegekend voor de opwekking van zonne-energie volgens de regeling SDE+. Dit betekent groen licht voor de aanleg van een zonnepark op Wieringermeer. Hier starten we in 2017 met de installatie van 10.000 zonnepanelen, goed voor het jaarlijks gebruik van 1000 huishoudens. Dit is de eerste stap naar een maximaal 14 hectare metend zonnepark dat de komende jaren wordt ontwikkeld. Daarnaast liggen er plannen voor benutting van de overige locaties van Afvalzorg en haar samenwerkingspartners. Stortlocaties zijn uitermate geschikt voor zonne-parken. Energiezorg, een samenwerking tussen Afvalzorg en HVC, wordt verantwoordelijk voor de bouw. Zo geven we stortlocaties een duurzaam tweede leven.
Voorbereidingen proeven iDS
Eindelijk is het zover. Alle voorbereidingen die nodig waren voor proeven met innovatieve technieken om het stortlichaam te verduurzamen zijn in 2016 afgerond. Op 22 mei 2017 zal het innovatieve experiment Duurzaam Stortbeheer van start gaan. In dit unieke experiment wordt het stortlichaam niet luchtdicht ingepakt, maar worden juist water en lucht ingebracht om het natuurlijke afbraakproces te versnellen. Drie pilots gaan uitwijzen of we de verontreinigingen zo onschadelijk kunnen maken en stortlocaties in evenwicht kunnen brengen met de omgeving. Dit zou een einde maken aan de eeuwigdurende nazorg van stortlocaties. Een van deze pilotlocaties is onze locatie Wieringermeer in Middenmeer.