Na jaren van zorgvuldige voorbereiding kan het innovatieve experiment duurzaam Stortbeheer (iDS) van start. Hiervoor hebben rijksoverheid, provincies en branche op 6 oktober in Den Haag de Green Deal Duurzaam Stortbeheer getekend. Hierin spreken de partijen af gezamenlijk langjarig onderzoek te doen naar het verduurzamen van gestort afval. De Afvalzorg locaties Braambergen (Almere) en Wieringermeer (Middenmeer) zijn twee van de drie locaties in Nederland waar dit onderzoek wordt uitgevoerd.
Tienjarig onderzoek
Onderzocht wordt of het mogelijk is om de verontreiniging binnen de stortplaats zodanig onschadelijk te maken dat deze ook zonder extra voorzieningen geen risico vormt voor de omgeving. Als het experiment slaagt, behoort eeuwigdurende kostbare nazorg van gesloten stortlocaties tot het verleden. Hierbij zijn milieu en economie gebaat én het vraagstuk wordt niet doorgeven aan volgende generaties. Vanaf 2016 vinden pilots plaats op stortplaatsen van Afvalzorg en Attero. Directeur Afvalzorg Bert Krom: “Een belangrijke mijlpaal waar 20 jaar voorbereiding aan vooraf is gegaan. Ik ben blij dat we als stortplaatsexploitant én als initiatiefnemer van Stichting Duurzaam Storten, een bijdrage hebben kunnen leveren aan deze innovatieve, maar vooral duurzame kijk op stortplaatsen”.
Bekijk op www.duurzaamstortbeheer.nl een film over het onderwerp.
foto: Wiebe Kiestra Fotografie
Op de foto vlnr staand: Paul Ganzeboom (Attero), Richard te Riet (Twence), Tjeerd Talsma (Noord-Holland), staatssecretaris Wilma Mansveld, Johan van den Hout (Noord-Brabant), Bert Krom (Afvalzorg en Stichting Duurzaam Storten), Florens Slob (Vereniging Afvalbedrijven), Bea Schouten (Gelderland). Zittend vlnr: Wim van Lieshout (HVC Groep) en Paul Dijkman (Van Gansewinkel). Niet op de foto: Arie Stuivenberg (Flevoland).