Om ook in de toekomst voldoende stortcapaciteit in de Randstad te garanderen, heeft Afvalzorg plannen om haar stortlocatie aan de Zeeasterweg in Lelystad op te hogen. Dit zou resulteren in 5 miljoen m³ extra stortcapaciteit, waarmee voor de komende 15 tot 20 jaar voldoende stortcapaciteit wordt gecreëerd in de regio.
In de eerste helft van 2024 heeft Afvalzorg een intensief participatietraject doorlopen om de omwonenden te betrekken bij deze plannen. Eind 2024 wordt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ingediend bij de Omgevingsdienst. Dit vormt de basis van het vrijwillige milieueffectrapport (MER) dat Afvalzorg wil laten opstellen. De opmerkingen en zorgen uit de omgevingsparticipatie worden meegenomen in het MER. Naar verwachting wordt de vergunning voor de ophoging rond de zomer van 2025 aangevraagd.
Maatschappelijke rol
Afvalzorg heeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid om met haar locaties Wieringermeer en Zeeasterweg een veilige oplossing te bieden voor afval uit de regio dat niet hergebruikt, gerecycled of verbrand kan worden. Volgens onderzoek van het ministerie blijft stortcapaciteit ook in de toekomst noodzakelijk, juist in de overgang naar een volledig circulaire economie.
Stortcapaciteit regio
Volgens het Nederlandse beleid is het niet toegestaan nieuwe stortlocaties te openen. Daarom moet stortafval veilig worden geborgen op een van de 18 bestaande Nederlandse stortlocaties. Het is wenselijk om afval regionaal te verwerken, zodat transportbewegingen worden beperkt. Hierdoor blijven locaties zoals Zeeasterweg cruciaal. Het einde van de restcapaciteit van deze locatie komt echter in zicht. Door verhogen van de vergunde eindhoogte van locatie Zeeasterweg, ontstaat er weer voldoende capaciteit om de komende 15 tot 20 jaar stortafval uit de regio te verwerken. Dit voorkomt onnodig transport en draagt bij aan een efficiënte afvalverwerking.