Afvalzorg heeft vandaag, op verzoek van de gemeente Zaanstad, Park Nauerna tijdelijk afgesloten. Dit op basis van twijfels bij de gemeente over de veiligheid. Afvalzorg vindt de maatregel buiten proportie en onvoldoende onderbouwd. “Recreëren op Park Nauerna is absoluut veilig. De kans dat bezoekers in aanraking komen met percolaat (afvalwater) is nihil. Bovendien is ons inspectie- en beheersplan erop gericht het park continu te monitoren en in geval van incidenten direct maatregelen te nemen wanneer nodig”, aldus directeur Bert Krom.
Diverse onderzoeken
Na onderzoek door een onafhankelijk extern adviesbureau dat in 2014 aantoonde dat recreëren op Park Nauerna veilig is, is het park in 2015 geopend voor publiek. In 2018 concludeerde ook aanvullend onderzoek dat veilig gerecreëerd kan worden zonder bovenafdichting op het Park. Een second opinion onderzoek van de gemeente stelt echter dat niet uitgesloten kan worden dat percolaat (regenwater dat in contact is geweest met afval) een risico vormt. Vervolgens heeft de gemeente besloten de GGD om advies te vragen. Op basis van dit GGD advies heeft de gemeente Afvalzorg gevraagd Park Nauerna voor onbepaalde tijd de sluiten.
Controle volgens beheersplan
Afvalzorg is van mening dat het absoluut veilig is om op een voormalige stortlocatie zoals Park Nauerna te recreëren. Deze veiligheid wordt gewaarborgd met een uitgebreid inspectie- en onderhoudsplan. Dit betekent onder meer dat Afvalzorg tijdens haar controlerondes natte plekken op de locatie controleert en bemonstert. Er komen regelmatig natte plekken voor in het park. Na onderzoek bleek dit steeds om plassen regenwater te gaan die uitsluitend met de deklaag in aanraking zijn geweest. Dit water was niet noemenswaardig verontreinigd en levert geen risico’s. Vorig jaar zijn daarom maatregelen genomen om regenwater beter af te voeren. Sinds de opening van het park, vier jaar geleden, is één keer verontreiniging in het water geconstateerd.
Onderzoek westelijk talud
Eind februari is een natte plek op de steile westelijke helling in het park geconstateerd. Er zijn ter plekke monsters genomen die zijn onderzocht door een laboratorium. Hieruit bleek dat het water verontreinigd is. Afvalzorg heeft direct maatregelen genomen. Afvalzorg heeft een extern bureau opdracht gegeven voor aanvullend bodemonderzoek. Om te voorkomen dat mensen of dieren in contact kunnen komen met deze natte plek is deze afgezet met een gaashek en lint. Het betreft een moeilijk begaanbaar gebied van het park met struiken en een uitgemaaid struinpad.
Verbeteren waterhuishouding
Naast onderzoek heeft Afvalzorg ook extra maatregelen genomen. Hoger op de locatie, dicht bij de natte plekken, zijn deze week tien verticale boringen gedaan tot 15 meter diep. Dit zorgt ervoor dat de waterhuishouding ter plaatse wordt verbeterd. Via de verticale boringen kan het water zich makkelijker verplaatsen richting het drainagesysteem onderin de stortplaats. Dat systeem voert het afvalwater af naar de waterzuiveringsinstallatie. Om schade aan het park te voorkomen, vinden de boringen plaats op het operationele deel van de stortlocatie.