Grond en baggerspecie die worden gebruikt bij de aanleg van wegen en dijken en het ondieper maken van plassen, mag vanaf 2019 nog maar ‘sporadisch’ plastic bevatten. Dit staat in de nieuwe regelgeving die de overheid heeft opgesteld voor grond die onder het Besluit bodemkwaliteit valt. Dit kan gevolgen hebben voor de aanlevering van uw grondstromen bij Afvalzorg.
Staatssecretaris Van Veldhoven is van mening dat er geen plastic meer in de grond mag zitten. Maar omdat nul procent plastic bijna onmogelijk is, houdt de staatssecretaris het erop dat er “sporadisch” plastic in de grond mag zitten. De aanleiding voor de wijziging is dat er is gebleken dat in diepe plassen partijen grond en baggerspecie zijn toegepast die met grote hoeveelheden plastics zijn verontreinigd. Dit is in strijd met de zorgplicht van artikel 7 van het Besluit bodemkwaliteit.
Geen bodemvreemd materiaal
De wijziging van de Regeling Bodemkwaliteit (Rbk) is op 29 november 2018 in de Staatscourant gepubliceerd en geldt vanaf 30 november 2018. In de regeling is nu als eis opgenomen dat in grond en baggerspecie (die onder het Besluit bodemkwaliteit wordt toegepast), alleen sporadisch ander bodemvreemd materiaal dan steenachtig materiaal of hout mag voorkomen. Dit betekent dat er in principe géén andere soorten bodemvreemd materiaal zoals plastics en piepschuim in grond en baggerspecie mogen voorkomen. Dergelijk bodemvreemd materiaal moet uit de grond en baggerspecie worden verwijderd vóórdat deze wordt toegepast.
Aanpassing acceptatiecriteria Afvalzorg
Naar aanleiding van deze aangepaste regelgeving hebben wij onze acceptatiecriteria voor grond en bagger, die onder het Besluit bodemkwaliteit worden toegepast, aangepast. Er zijn eisen aan het soort en percentage bodemvreemd materiaal gesteld. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met onze afdeling acceptatie.