Het nieuwe programma “afbouw nazorg” is van start gegaan. Het programma helpt partijen om verontreinigde locaties op te waarderen en langlopende nazorg te verminderen. Het primaire doel van het programma is afbouwinitiatieven zodanig te versnellen en uit te breiden dat in 2030 alle niet-noodzakelijke nazorg van bodemverontreiniging is afgebouwd. Daarnaast is het doel de mogelijkheden te benutten om locaties op te waarderen ten behoeve van maatschappelijke opgaven. Zo wil het programma een substantiële bijdrage leveren aan de energietransitie, klimaatadaptie, verstedelijking en woningbehoefte.
Het programma is een samenwerking van Bodemzorg, Rijkswaterstaat Bodem+, Bodembeheer Nederland, Saxion Hogeschool, Deltares, TNO en Peter Rood. Het is een open aanbod; iedereen is welkom om mee te doen.
Kick off
Om daadwerkelijk structurele afbouw van nazorg en opwaardering van locaties te realiseren, is een meerjarige programmatische aanpak nodig. Een aanpak waarin capaciteitsontwikkeling en kennisontwikkeling en -deling bij alle betrokkenen centraal staan. Tijdens de kick-off bijeenkomst op 25 januari jl. zijn de opzet, visie en ambitie van het programma voor de komende jaren gepresenteerd. Daarnaast is de focus gelegd op duurzame gebiedsontwikkeling en transitiemanagement én wat dit voor de afbouw van nazorg kan betekenen. Onderdeel van het programma zijn twee onderzoeksprojecten die zijn gestart en gepresenteerd: TKI en RAAK.
Altijd streven naar verbetering
Zolang Bodemzorg bestaat, zoeken we actief naar verbetering, herziening en afbouw van monitoring en nazorg. We werkten aan een model voor herijking, de zogenaamde “schijf van vijf” voor afbouw, ontwikkelden een financieel model en werkten samen met Bodembeheer Nederland als het landelijke ExpertiseLoket Afbouw en afkoop Nazorg (ELAN). Bodemzorg wil zich daarom nu ook actief inzetten in het kernteam van dit nieuwe programma met breed draagvlak.