Beleidsmatig is storten van afval in Nederland de minst wenselijke oplossing. Afval mag daarom alleen gestort worden als er geen betere verwerking voor mogelijk is; zoals recyclen, reinigen of verbranden in de afvalenergiecentrale. Soms is een nuttige toepassing niet mogelijk. Daarom is er een netwerk van stortlocaties in Nederland waar dit afval op een verantwoorde en veilige manier permanent wordt opgeborgen. Dit doen we op een manier die zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor milieu en omgeving. Maar deze locaties zijn noodzakelijk om die reststromen, die op geen enkele manier nuttig toegepast kunnen worden, veilig te verwijderen uit onze maatschappij. Afvalzorg beschikt over 2 stortlocaties; Zeeasterweg (Lelystad) en Wieringermeer (Middenmeer). Locatie Nauerna is in april 2022 definitief gesloten.
Voor afval waar wél een andere verwerkingsmogelijkheid voor bestaat, geldt in Nederland een stortverbod. Soms is het echter door omstandigheden of door de specifieke samenstelling van het afval niet mogelijk om de stroom te verbranden, recyclen of reinigen. In dat geval kan een ontheffing worden aangevraagd bij de provincie (omgevingsdienst). Vanuit onze maatschappelijke functie om een vangnet te bieden bij calamiteiten en situaties waar (tijdelijk) geen betere verwerkingsmogelijkheid aanwezig is, verwerkt Afvalzorg dit zogenaamde ontheffingsafval op een veilige manier op haar stortlocaties.
De stortplaatsen in Nederland zijn ingericht volgens strenge (milieu)eisen waaronder bodembeschermende maatregelen. Onze stortlocaties worden meerdere keren per jaar gemonitord en door een extern onafhankelijk bureau gekeurd. De resultaten van monitoring en keuring worden beoordeeld door de provincie/omgevingsdienst. Het afval wordt veilig en conform de geldende wetgeving en vergunningen gestort en dagelijks afgedekt met grondachtig materiaal. Afhankelijk van de afvalstroom wordt het afval, zoals asbest of stuivend materiaal aangeleverd en gestort in stevige big bags, zodat er geen stofoverlast kan optreden.