In de avonduitzending van Hart van Nederland van 14 juni 2020 is de stortlocatie Nauerna aan de orde geweest. Hierbij reageren wij kort op de in de uitzending gedane uitspraken.
De stortplaats wordt meerdere keren per jaar gemonitord en door een extern onafhankelijke bureau gekeurd. De resultaten van de monitoring en keuring worden naar de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gestuurd. Zij beoordelen de resultaten. Sinds de oprichting van de stortlocatie begin jaren 80 is er nooit een verontreiniging geconstateerd die duidt op een lekkage van de stortplaats. Alle bodembeschermende voorzieningen die zijn getroffen om het milieu te beschermen, zoals de onderafdichting, zijn intact. In overleg met de Belangengroep Nauerna is twee jaar geleden een monitoringpeilbuis in het grondwater in het buurtschap Nauerna geplaatst. Ook hierbij zijn geen verontreinigingen aangetroffen die duiden op een lekkage van de stortplaats.
Sinds de opening van het park in mei 2015, is eind februari 2019 eenmalig uittreding van een geringe hoeveelheid percolaat (water dat in contact is geweest met afval) geconstateerd in het park. Het ging om een natte plek van beperkte omvang op de slecht toegankelijke steile westelijke helling in het park. Om te voorkomen dat mensen of dieren in contact konden komen met het percolaat, is de plek afgezet met een gaashek en lint. Er is geen enkel risico geweest voor de gezondheid. Op verzoek van de gemeente heeft Afvalzorg Park Nauerna voor onbepaalde tijd gesloten. Afvalzorg heeft altijd aangegeven deze maatregel overtrokken en onnodig te vinden en staat nog steeds achter dit standpunt.
In de uitzending wordt gesuggereerd dat schapen ziek worden omdat zij vervuild water uit de ringsloot drinken. Het water in de ringsloot is van nature brak en daarmee eigenlijk niet geschikt als drinkwater voor schapen. De jaarlijkse monitoring die Afvalzorg uitvoert op basis van een door de Omgevingsdienst goedgekeurd monitoringplan, toont geen beïnvloeding door de stortplaats aan.
Zomer 2019 is door de Universiteit Wageningen pathologisch onderzoek gedaan naar een misvormd lam van een naastgelegen schapenhouderij. Uit dit onderzoek zijn geen zaken naar voren gekomen die wijzen op een relatie met de stortplaats. Het leveronderzoek, als onderdeel van het pathologisch onderzoek, heeft aangetoond dat géén sprake is van vergiftiging. Ook bleek geen sprake van een infectueuze ziekte. De betrokken omwonende heeft echter geen toestemming gegeven het onderzoek openbaar te maken.
De Gezondheidsdienst voor dieren heeft de gemeente Zaanstad vervolgens geadviseerd om de graas- en drinkplekken in de omgeving nader te onderzoeken. De gemeente verleent in juni 2020 opdracht hiervoor. “Overigens moet er rekening mee worden gehouden dat het onderzoek naar graas- en drinkplekken kan wijzen op verhogingen van specifieke componenten, maar dat daarmee niet per definitie de relatie met de stortplaats wordt bevestigd”, aldus de Gezondheidsdienst”. De aanwezigheid van specifieke componenten kan namelijk ook een andere oorzaak hebben.
In 2013 heeft een intensief en constructief mediation traject plaatsgevonden. Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland, Afvalzorg, Belangengroep Nauerna, Partij Fleer en Havenbedrijf Amsterdam hebben toen een gezamenlijk toekomstbeeld geformuleerd voor de Nauernasche Polder, waarin zo veel mogelijk recht is gedaan aan alle belangen. Hierin is gestreefd naar een leefbaar en vitaal Nauerna waarin de stortactiviteiten tot 2022 worden afgebouwd en de Nauernasche polder wordt ingericht voor extensieve recreatie en natuur. De betalingen die in het kader van de mediation zijn gedaan, zijn openbaar en geen publiek geheim.