In 2015 nam Bodemzorg het initiatief om een oude bodemverontreiniging, een IBC locatie, actief aan te pakken. In samenwerking met Landschap Noord-Holland en de provincie Noord-Holland zijn toen “de olieputten van Van Staveren” ontgraven. Na de sanering is een prachtig natuurgebied ontwikkeld. Monitoring van het grondwater heeft in de afgelopen jaren aangetoond dat er sprake is van een stabiele eindsituatie. Met de instemming van het bevoegd gezag komt een eind aan een lang traject waar we met veel voldoening op terugkijken.

Al in 2006 nam Bodemzorg de aansprakelijkheid voor de verontreinigde grond en olie over van de toenmalige eigenaar door een afkoopovereenkomst. De eigenaar droeg zo alle zorgen voor de bodemverontreiniging van de IBC-locatie over.

Eindige nazorg

De wens voor eindige nazorg resulteerde in een oplossing om de olieverontreiniging te verwijderen uit het landschap. In samenwerking met de stakeholders, Landschap Noord-Holland en de provincie Noord-Holland, werd daarom een nieuwe, succesvolle aanpak bedacht.

Natuurgebied

Na de verwijdering van de olie is de locatie ontwikkeld tot natuur die uniek is voor West-Nederland. Er is een kleine restverontreiniging in het grondwater achtergebleven die niet kon worden verwijderd. Van 2017 tot en met 2023 is monitoring uitgevoerd om vast te stellen dat deze restverontreiniging stabiel is. Het is definitief vastgesteld dat het geen risico meer vormt, ook niet in de toekomst. Met de instemming van het bevoegde gezag komt nu een eind aan een lang traject. We kijken met trots terug op deze succesvolle afbouw van nazorg.

 

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.