Solarbase is geschikt als fundering voor zonnepanelen op dijken. Dat is de uitkomst van het onderzoeksproject Zon op Dijken dat mede geïnitieerd is door TNO, STOWA (kenniscentrum van waterschappen en provincies) en Waterschap Zuiderzeeland. Het resultaat van het onderzoek biedt veel mogelijkheden voor de toekomst. De proefopstelling met zonnepanelen op Solarbase als dijkverharding werd uitgevoerd op de Knardijk in Flevoland.
Mooie toekomst zonnepanelen op dijken
De succesvolle proefopstelling van Afvalzorg bestond uit de duurzame fundering Solarbase als dijkverharding, met een in de dijk geïntegreerd zonnestroomsysteem. Onderzoek wees uit dat de waterveiligheid van de dijk niet in het geding komt en dat het bovendien eenvoudig toe te passen is. Marcel Rozing: “De verharding op de dijk was succesvol, het in stand houden van een grasmat op de dijk onder zonnepanelen niet. Wij zijn blij met de uitkomst van het onderzoek. Dit is de bevestiging dat er inderdaad een mooie toekomst is weggelegd voor de opwekking van hernieuwbare energie op dijken met Solarbase. Het draagt bovendien bij aan het bereiken van klimaatdoelen die zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord. Wellicht kunnen we het in de toekomst ook als dijkversterking inzetten, maar daarvoor is meer onderzoek nodig.”
Systemen in dijkvlak best gewaardeerd
Primair ging het onderzoek om de zonnepanelen in combinatie met de waterveiligheid van de dijk. “Dat Solarbase een veilige oplossing is, daar zijn we heel blij mee,” vertelt Marcel. “Een bijkomend voordeel van Solarbase is dat het ook nog eens een duurzame oplossing is, omdat de fundering van gecertificeerde secundaire bouwstoffen is gemaakt. Uit de studie naar het maatschappelijk draagvlak van zonnepanelen op dijken is bovendien naar voren gekomen, dat systemen die goed ingepast zijn in het vlak van de dijk het best worden gewaardeerd. Dat is een extra bijkomend voordeel. Vervolgonderzoek is dan ook zeer waardevol voor de toekomst van Nederland, waar alleen al 17.000 km aan dijken ligt. Hiervan zou een deel benut kunnen worden voor zonnesystemen met een dijkverharding in het dijkvlak.”
Lees hier het volledige onderzoeksrapport.
Visualisatie potentiële opstelling