Vanuit onze maatschappelijke functie om een vangnet te bieden bij calamiteiten, heeft Afvalzorg afgelopen zomer een oplossing geboden voor een klein deel van het brandbaar bedrijfsafval dat niet verwerkt kon worden bij het AEB. In totaal is ruim 2.600 ton AEB afval gestort op locaties Nauerna en Zeeasterweg. Sinds 1 oktober is er weer voldoende verbrandingscapaciteit beschikbaar waardoor er geen brandbaar bedrijfsafval meer wordt gestort en de ontheffing is ingetrokken.

Begin juli 2019 is het Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam om veiligheidsredenen voor 2/3 deel stilgelegd. Dit leidde tot grote problemen in heel Nederland. De afvalbranche (Vereniging Afvalbedrijven) heeft hard gewerkt aan diverse oplossingsrichtingen. Vanuit het Rijk is eind juli de Omgevingsdiensten in Nederland gevraagd om storten door middel van ontheffingen toe te staan. Als structurele en beleidsmatig betere oplossing heeft de Staatssecretaris op 7 augustus 2019 tevens besloten een tijdelijk importplafond in te stellen voor het verbranden van buitenlands afval.

Storten, ontheffing en importplafond gestopt

Vanuit onze maatschappelijke functie om een vangnet te bieden bij calamiteiten, heeft Afvalzorg met ontheffing van de Omgevingsdienst 1.856 ton brandbaar bedrijfsafval op locatie Nauerna (Assendelft) en 757 ton op Zeeasterweg (Lelystad) gestort. Van de ontheffing voor locatie Wieringermeer is geen gebruik gemaakt. Op deze locatie is geen brandbaar bedrijfsafval gestort. Per 1 oktober 2019 is de ontheffing ingetrokken omdat er weer voldoende verbrandingscapaciteit beschikbaar is. Ook het importplafond is sinds 9 oktober niet meer van kracht. Sinds 6 oktober zijn vier van de zes verbrandingslijnen van het AEB weer actief.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.