Tijdens de BVOR Demodagen eind mei organiseerde de Combinatie Afvalzorg en Den Ouden op haar locatie in Brunssum een relatiemiddag voor al haar relaties uit Zuid-Limburg. Tijdens deze middag namen onder andere Reinier van den Berg, klimaatdeskundige en weerman, wethouder Merle van Leusden van de gemeente Brunssum en Herman Wories, Program Director Supply Chain Innovation Universiteit Maastricht de aanwezigen mee in de (regionale) ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en klimaat.
Relatiemiddag en netwerkborrel rond duurzaamheid
De relatiemiddag en netwerkborrel vonden plaats tijdens de druk bezochte BVOR Demodagen waar exposanten machines demonstreerden voor het opwerken van groene reststromen tot biomassa- of compostproducten. Chippers, shredders, omzetmachines, zeefmachines en windshifters waren allemaal in bedrijf.
Een drietal sprekers benadrukten het belang van duurzame- en klimaatontwikkelingen. Wethouder van Merle presenteerde de ontwikkelingen in de gemeente Brunssum die een bijdrage leveren aan de energietransitie en circulaire economie. Herman Wories, program director supply chain innovation Universiteit Maastricht, inspireerde over het gebruik van afval als grondstof naar de toekomt toe en haalde de ambities in de chemiesector aan voor klimaat en economie. Klimaatverandering was het laatste besproken topic. Reinier van den Berg, klimaatdeskundige en weerman, nam de genodigden mee in de wereld van risico’s en kansen van klimaatverandering.
Afvalzorg en Den Ouden
Sinds 2016 werken beide bedrijven succesvol samen. “We vonden het erg leuk om voor de tweede keer gastheer te zijn van de BVOR Demodagen”, vertelt bedrijfsleider Patrick Smeijsters. “Doordat ons terrein ruim 23 hectare groot is, was het mogelijk om alle machines in actie te zien. De meeste exposanten zijn goede bekenden. In ons dagelijks werk hebben we onder andere te maken met compost-omzetmachines, shredders en zeefmachines. Onze medewerkers werkten dan ook graag mee aan dit groots opgezette evenement in de branche.”
De Combinatie Afvalzorg & Den Ouden ziet groenafval als basis om nieuwe grondstoffen te maken die opnieuw ingezet kunnen worden. Niet alleen groene restromen zoals gras en blad, maar bijvoorbeeld ook takken en houtachtig materiaal. Dit wordt verwerkt tot hoogwaardige producten zoals bodemverbeteraars, bodembedekkers en bodemsubstraten. Maar de producten worden ook ingezet als brandstof voor de productie van duurzame warmte of groene energie. Zo dragen de producten bij aan een gezond bodemleven én leveren ze een belangrijke bijdrage aan de CO2-reductie.