Na jarenlange trouwe dienst zijn met ingang van dit jaar de persen van het overslagstation op onze locatie Braambergen in Almere definitief stopgezet. Ook vindt er geen recycling van grond en RKGV meer plaats. Hierdoor is ruimte ontstaan voor het verder uitwerken van de plannen voor een duurzaam, recreatief en natuurlijk energiepark Braambergen.
Op het overslagstation werd huisvuil uit Almere op- en overgeslagen, geperst en met grote vrachtwagencombinaties afgevoerd naar de afvalenergiecentrale van HVC in Alkmaar. Ook de recycling van grond en RKGV (riool, kolken en gemalen afval) stopt nu op Braambergen. In 2008 werd de locatie al gesloten voor het storten van afval. Door de stortheuvels is een uniek heuvellandschap ontstaan in het vlakke Flevoland. Samen met de gemeente Almere en Staatbosbeheer werkt Afvalzorg aan een mooie en veilige definitieve eindbestemming om het daarna weer open te stellen voor de Almeerders.
De toekomst van Braambergen
Afvalzorg is vanaf 2012 gestart met het maken van plannen die deels al in gang zijn gezet. In 2017 is op Braambergen een landelijk tienjarig onderzoek gestart naar duurzaam stortbeheer. Als deze pilot slaagt, behoort de nu wettelijk vereiste eeuwigdurende nazorg van gesloten stortlocaties zoals Braambergen tot het verleden. Met het stoppen van de overslag en recycling activiteiten worden ook de overige plannen concreter.
Duurzame energie, fietsen en wijn
De afgelopen jaren is op Braambergen samen met MTBmore en Staatsbosbeheer een mountainbikeparcours gerealiseerd van ruim vijf kilometer en meer dan 200 hoogtemeters. Het parcours, aangelegd met gerecycled materiaal van de A6, is sinds 2019 geopend. Al tientallen jaren wordt op Braambergen wijn geproduceerd. Dit jaar wordt gestart met plannen voor de bouw van een circulair wijnpaviljoen. Ook wordt dit jaar gestart met de aanleg van 10 ha zonnepark.
Circulaire projecten
Op de plek van het huidige op- en overslag station zijn plannen voor een houtzagerij voor Almeers vrijkomend hout. Samen met de gemeente Almere wordt gekeken naar mogelijkheden voor hergebruik van materialen uit de gemeente Almere. Bijvoorbeeld het maken van bouwmaterialen van vlas, hennep en olifantengras dat wordt geteeld in de Felvopolders en vervolgens weer kan worden hergebruikt in de stad.