Op 29 maart heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het beroep van Afvalzorg tegen het bestemmingsplan “Reparatie Omgeving Nauerna” van de gemeente Zaanstad. Dit reparatieplan geeft als voorwaardelijke verplichting dat er een bovenafdichting moet worden aangelegd, voordat er gerecreëerd kan worden. In haar uitspraak is het beroep van Afvalzorg helaas ongegrond verklaard. Dit betekent dat het reparatieplan in stand blijft.
Bestemmingsplan en reparatieplan
In het bestemmingsplan Nauerna (2017) was onder meer geregeld dat een groot deel van de stortlocatie Nauerna na beëindiging van het storten een recreatieve functie kon krijgen zonder bovenafdichting. Toen omwonenden tegen het bestemmingsplan in beroep gingen, werd het door de Raad van State in 2018 gedeeltelijk vernietigd. De Raad van State was van mening dat de gemeente onvoldoende had gemotiveerd hoe veilig recreëren mogelijk is zonder bovenafdichting. In het reparatieplan van 2020 heeft de gemeente als verplichting opgenomen dat als de stortplaats wordt opengesteld voor recreatie, er eerst een bovenafdichting moet worden aangebracht om de veiligheid voor recreanten te garanderen.
Beroep Afvalzorg
Afvalzorg heeft beroep ingesteld omdat zij onder andere van mening was dat ten onrechte werd uitgegaan van een nul-risico. Afvalzorg vindt dat, met de juiste beheersmaatregelen, recreëren op stortlocaties zonder bovenafdichting absoluut veilig is voor mens en dier. Verder vonden wij dat een bovenafdichting niet kon worden voorgeschreven omdat die in strijd is met het landelijk onderzoek Duurzaam Stortbeheer uit het Stortbesluit. Nauerna is namelijk één van de stortlocaties die uitstel heeft gekregen voor het aanbrengen van een bovenafdichting in afwachting van dit innovatieve landelijke onderzoek. Het aanbrengen van een bovenafdichting zou Duurzaam Stortbeheer onmogelijk maken.
Wat betekent de uitspraak?
De uitspraak betekent dat het reparatieplan zoals dat in 2020 is vastgesteld onherroepelijk is. Tijdens de beroepsprocedure is door gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland, Belangengroep Nauerna en Afvalzorg afgesproken dat het RIVM in opdracht van de provincie Noord-Holland een generiek toetsingskader gaat vaststellen voor recreëren op stortplaatsen. Op basis van dit onderzoek zal het RIVM bepalen of op stortlocatie Nauerna veilig kan worden gerecreëerd en welke maatregelen daar eventueel voor nodig zijn. Als het RIVM concludeert dat zonder bovenafdichting veilig kan worden gerecreëerd, zal de gemeente de voorwaardelijke verplichting uit het bestemmingsplan schrappen. Afvalzorg wacht de uitkomsten van dit onderzoek af dat in 2022 is gestart en tot medio 2024 zal duren.
Wat is Duurzaam Stortbeheer?
Sinds 2017 werken rijksoverheid, provincie, wetenschappers en stortplaatsbeheerders samen aan het 10-jarige onderzoek Duurzaam Stortbeheer. Onderzocht wordt of het mogelijk is om de verontreiniging in de stortplaats dusdanig onschadelijk te maken dat geen bovenafdichting nodig is en eeuwigdurende nazorg vervalt of sterk wordt beperkt. Op deze manier geven we het probleem niet door aan volgende generaties. De evaluatie in 2022, halverwege de 10-jarige proef, gaf vertrouwen in de uitkomst en reden om door te gaan met de pilots.