Vanuit onze maatschappelijke functie om een vangnet te bieden bij calamiteiten, heeft Afvalzorg afgelopen zomer een oplossing geboden voor het afval dat niet verwerkt kan worden bij het AEB. Met ontheffing van de Omgevingsdienst is in totaal circa 2.600 ton brandbaar bedrijfsafval gestort op onze locaties Nauerna (Assendelft) en Zeeasterweg (Lelystad).
Per 1 oktober is de ontheffing ingetrokken omdat er weer voldoende verbrandingscapaciteit beschikbaar is.
Begin juli 2019 is het Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam om veiligheidsredenen voor 2/3 deel stilgelegd. Dit leidt tot grote problemen in heel Nederland. De afvalbranche (Vereniging Afvalbedrijven) heeft hard gewerkt aan diverse oplossingsrichtingen. Het wegvallen van de verbrandingscapaciteit van AEB leidt in het hele land tot problemen. Alle afvalbuffers en opslagplaatsen liggen inmiddels vol. De Vereniging Afvalbedrijven (VA) heeft 25 juli staatssecretaris Van Veldhoven gevraagd een structurele en beleidsmatig betere oplossing in de vorm van een importplafond van buitenlands afval van enkele maanden. Op deze manier komt er meer verbrandingscapaciteit vrij bij de andere afvalenergiecentrales in Nederland. Op 7 augustus 2019 heeft de Staatssecretaris besloten een tijdelijk importplafond in te stellen voor het verbranden van buitenlands afval. Er mogen geen nieuwe contracten met het buitenland worden afgesloten.
Vanuit het Rijk is de Omgevingsdiensten in Nederland (per brief 25 juli) verzocht om waar mogelijk storten door middel van ontheffingen toe te staan. De provincie en Omgevingsdienst hebben Afvalzorg gevraagd om voor de korte termijn een oplossing te bieden. Vanuit onze maatschappelijke functie om een vangnet te bieden bij calamiteiten, heeft Afvalzorg met ontheffing van de Omgevingsdienst in totaal 1.856 ton brandbaar bedrijfsafval gestort op locatie Nauerna (Assendelft) en 757 ton op Zeeasterweg (Lelystad). Er was ook ontheffing verleend voor locatie Wieringermeer, maar daar is geen brandbaar bedrijfsafval van AEB gestort. Per 1 oktober 2019 is de ontheffing ingetrokken omdat er weer voldoende verbrandingscapaciteit beschikbaar is.
Er is gekozen voor storten van het brandbaar bedrijfsafval in plaats van tijdelijk opslaan, ondanks dat dit beleidsmatig de minst wenselijke oplossing is. Het stortafval kan dagelijks worden afgedekt met grondachtig materiaal. Hierdoor is de kans op overlast zeer klein. Bovendien is het nog maar de vraag of het opgeslagen afval op een later tijdstip alsnog verbrand kan worden in verband met de beperkte verbrandingscapaciteit.
Sinds 29 juli wordt er afval van AEB gestort op onze locaties Zeeasterweg en Nauerna. Wekelijks mag er maximaal 500 ton worden gebracht. Dit zijn twee à drie vrachtwagencombinaties per dag. De ontheffing voor locatie Zeeasterweg is verleend voor 6.000 ton tot maximaal 1 november 2019. De ontheffing op Nauerna en Wieringermeer bedraagt 10.000 ton tot maximaal 31 december 2019. Inmiddels zijn de ontheffingen weer ingetrokken omdat er weer voldoende opslag- en verbrandingscapaciteit is. Er is in de praktijk minder afval gestort dan verwacht. Op locaties Nauerna en Zeeasterweg is in totaal 1.856 en 757 ton gestort. Per locatie heeft Afvalzorg hiermee een zeer klein aandeel (< 1 %) verwerkt van de totale hoeveelheid afval die AEB moet ombuigen. Op locatie Wieringermeer is geen afval van AEB gestort.
Nee. Er is juist gekozen voor storten in plaats van tijdelijk opslaan omdat het stortafval dagelijks afgedekt kan worden waardoor geur en broei wordt voorkomen. Bovendien heeft Afvalzorg als voorwaarde gesteld dat het afval nagenoeg geen organische materiaal bevat.
Heeft u nog overige vragen? Neem dan contact op met Raymonde Plevier of telefonisch via 088 – 801 08 01.
Bekijk hier het interview, d.d. 01-08-2019, van Omroep Flevoland met onze directeur Bert Krom.