Vandaag de dag wordt er in Nederland verantwoord en veilig gestort volgens de wet- en regelgeving. Toch kan het beter en duurzamer, is onze mening. Afvalzorg is initiatiefnemer van Stichting Duurzaam Storten en twee van onze locaties zijn nauw betrokken bij het project Duurzaam Stortbeheer (iDS). Hierin wordt onderzocht of het mogelijk is om verontreinigingen binnen de stortplaats onschadelijk te maken. Het experiment is uniek in de wereld en duurt tien jaar.
Na vijf jaar praktijkproeven bleek dat duurzaam stortbeheer een veilige en veelbelovende techniek is voor de toekomst. Vervolgens hebben rijksoverheid, provincies en branche in 2015 de Green Deal Duurzaam Stortbeheer ondertekend. Hierin werd afgesproken dat de partijen gezamenlijk langjarig onderzoek doen naar het verduurzamen van gestort afval.
Tienjarig onderzoek gestart
In mei 2017 hebben de afvalbranche, de provincies en het ministerie van IenM het officiële startschot gegeven voor het experiment Duurzaam Stortbeheer. De Afvalzorg locaties Braambergen (Almere) en Wieringermeer (Middenmeer) zijn twee van de drie locaties in Nederland waar dit onderzoek wordt uitgevoerd.
Hoe werkt het?
Duurzaam Stortbeheer maakt gebruik van natuurlijke afbraakprocessen. Door geforceerd water en lucht in de stortplaats te brengen, versnelt de afbraak. De gedachte achter de techniek is “niet inpakken maar aanpakken”. De verwachting is dat het tien jaar duurt voordat dit proces is afgerond. De kwaliteit van het achterblijvende materiaal moet voldoen aan vooraf vastgestelde milieuhygiënische eisen. Tijdens het experiment worden de emissies naar bodem en (grond)water intensief gecontroleerd.
Eeuwige nazorg verleden tijd?
Als het experiment slaagt, behoort eeuwigdurende kostbare nazorg van gesloten stortlocaties tot het verleden. Een stortplaats vereist dan geen bijzondere aandacht meer en een bovenafdichting is niet meer nodig. Hierbij zijn milieu en economie gebaat én het vraagstuk wordt niet doorgeven aan volgende generaties. Wij zijn blij dat we als stortplaatsexploitant én als initiatiefnemer van Stichting Duurzaam Storten een bijdrage kunnen leveren aan deze innovatieve, maar vooral duurzame kijk op stortplaatsen.