Afvalzorg wil de ervaring en kennis op het gebied van landschapsinrichting en afvalverwerking die we de afgelopen decennia hebben opgedaan, breder inzetten. Daarom hebben we in samenwerking met (landschaps)architecten, een kennisplatform en diverse onderzoekers begin 2016 een plan gepresenteerd voor de Grebbedijk in Gelderland.
Tegenwoordig worden dijken op een eenzijdige manier gebruikt, terwijl de dijk vroeger naast waterkering ook fungeerde voor werken en wonen. In 2015 heeft BNA, de branchevereniging van de Nederlandse architectenbureaus, in samenwerking een aantal overheden het initiatief “de adaptieve dijk” opgezet. Afvalzorg maakte deel uit van één van de zes interdisciplinaire ontwerpteams die onze dijken eens van een andere kant bekeken. Er werden mogelijkheden onderzochten voor ruimtelijke ontwikkelingen op en langs de Nederlandse rivieren. Hoe kan de dijk weer volwaardig onderdeel worden van de maatschappij, zonder daarbij de veiligheid aan te tasten?
Grebbedijk wordt Volksdijk
In het plan wordt een Dijkschap niet alleen verantwoordelijk voor de waterveiligheid, maar stimuleert tegelijkertijd ook innovatie en businessmodellen voor initiatiefnemers, partners en waterbeheer. Naast de kerndijk wordt een extra leeflaag (de kleden) toegevoegd waarop nieuwe bewoners en ondernemers initiatieven kunnen “uitrollen”.
Schone bodemassen verstevigen dijk
Ook het verzwaren en verstevigen van dijken kan anders. Secundaire grondstoffen kunnen zand vervangen. Bodemassen van afvalenergiecentrales kunnen door Afvalzorg gewassen worden tot een schoon (vrij toepasbaar) granulaat met uitstekende civiele eigenschappen. Zo kan het toegepast worden in dijken en taluds. Schone bodemas is een goed alternatief voor natuurlijke grondstoffen.