In de gemeente Haarlem hebben activiteiten van de voormalige gasfabriek van het Gemeentelijk Energie Bedrijf (GEB) de bodem ernstig verontreinigd. Sinds 1992 wordt het grondwater actief beheerst door Bodemzorg. In 2018 en 2019 is de bestaande aanpak herzien en is onderzocht of eindige nazorg mogelijk is. Dit bleek het geval.
De voormalige gasfabriek van GEB produceerde tussen 1903 en 1963 lichtgas uit steenkool. Lekkages, morsen en het verharden en ophogen van het terrein met productieafval, hebben ervoor gezorgd dat zowel de bodem als het grondwater onder het voormalige gasfabriekterrein sterk werd verontreinigd.
Nazorg tot nu
Actieve beheersing van het grondwater zorgt ervoor dat verspreiding van de verontreiniging wordt voorkomen. Om dit te bewerkstelligen heeft Bodemzorg op het gehele terrein een drainagesysteem aangelegd. Met deepwells wordt grondwater onttrokken, gezuiverd en geloosd. Op en rond het terrein wordt de grondwaterkwaliteit gemonitord en controleren we de grondwaterstroming, zodat de verontreiniging zich niet verder verspreidt.
Eindige nazorg vanaf 2020
In 2017 is Bodemzorg in opdracht van de gemeente Haarlem gestart met het onderzoek naar de mogelijkheden om de nazorg te beëindigen. Hierbij is ook het financieel model ingezet. In 2018 is een actualiserend bodemonderzoek uitgevoerd en een geohydrologisch model gemaakt. Op basis van alle verzamelde gegevens is besloten dat een eindige aanpak goed mogelijk is. Eind 2019 is een herzien nazorgplan opgesteld. In 2020 wordt de nieuwe nazorg in uitvoering gebracht.