Stortgas ontstaat door natuurlijke processen in stortlocaties. Het bestaat voornamelijk uit methaan dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Afvalzorg streeft er daarom naar om het stortgas maximaal af te vangen door het aanleggen van stortgasonttrekkingsinstallaties.
Op de locaties van Afvalzorg wordt het gas opgevangen met gasbronnen en vervolgens met leidingen naar de gasonttrekkingsinstallatie vervoerd. Dit stortgas wordt zoveel mogelijk gebruikt voor het opwekken van duurzame elektriciteit en warmte. Het gas dat niet kan worden benut, wordt op hoge temperatuur verbrand in een fakkel.
Nauerna
We hebben een horizontaal en verticaal stortgasonttrekkingssysteem aangelegd om stortgas te onttrekken zodat het wordt benut in stortgasketels. Deze zijn aangesloten op een warmtetransportnetwerk waarmee de waterzuivering en het hoofdkantoor van Afvalzorg van warmte wordt voorzien. Op ons hoofdkantoor wordt deze warmte in de zomer gebruikt om ons kantoorgebouw te koelen met behulp van een adsorptiekoelmachine. Alle warmte die over is leveren we aan het nabijgelegen kassencomplex van bromeliakweker Corn. Bak. Stortgas dat niet kan worden benut in de stortgasketels wordt verbrand in een 2 MW hoog-temperatuur fakkel. Het onttrekkingssysteem wordt komende jaren verder uitgebreid naarmate meer delen van de stortplaats zijn voltooid.
Braambergen
Op de voormalige stortlocatie Braambergen wordt actief stortgas onttrokken vanuit de verschillende stortcompartimenten. De locatie is al geruime tijd gesloten en de hoeveelheid te onttrekken methaan is dermate afgenomen dat benutting van het stortgas, zoals opwekken van elektriciteit en/of warmte, helaas geen optie meer is. Het stortgas wordt daarom verbrand in een geavanceerde laag-calorische fakkel. Op één compartiment wordt stortgas (over)onttrokken als onderdeel van het grootschalige onderzoek naar het verduurzamen van stortplaatsen, introductie Duurzaam Stortbeheer (iDS).
Wieringermeer
Op het gesloten deel van de stortlocatie is een stortgasonttrekkingssysteem geïnstalleerd met verticale bronnen. Het onttrokken stortgas wordt geleverd aan HVC voor de verwarming van haar vergistingsinstallatie en kantoorgebouw. Op het nieuwe stortgedeelte wordt materiaal gestort met weinig organisch materiaal er in. De gasvorming is hierdoor laag en onttrokken stortgas bevat relatief weinig methaan. Om dit gas te kunnen verbranden is hier een zogenaamde laag-calorische fakkel geplaatst waarmee het mogelijk is stortgas met lage methaangehaltes op hoge temperatuur (>900 ºC) te verbranden. Wieringermeer is een belangrijke locatie voor onderzoek naar methaanoxidatie in de deklaag en onderzoek naar verduurzamen van stortplaatsen (iDS).