Stortlocatie Wieringermeer krijgt een duurzaam tweede leven. Energiezorg, een samenwerking tussen Afvalzorg en HVC, heeft er in totaal ruim 11.000 zonnepanelen geplaatst. Zonnepark Wieringermeer, dat bijna 37.000 m2 beslaat, is gerealiseerd op het gesloten deel van de stortlocatie. Bij dit project wordt gebruikgemaakt van de door Afvalzorg ontwikkelde, duurzame fundering Solarbase. Een oplossing om zonnepanelen veilig te funderen op stortlocaties, dijken en geluidswallen.
De 11.000 zonnepanelen zullen samen meer dan 3 miljoen kWh per jaar aan elektriciteit opwekken. Deze stroom wordt terug geleverd aan het net. Het gaat in totaal om het jaarlijkse verbruik van ruim 1.000 huishoudens. Het is een eerste stap naar een grootschalig zonnepark. De intentie is om het zonnepark de komende jaren uit te breiden naar 14 ha.
Participatie zonnepark
Energiezorg heeft omwonenden en geïnteresseerden de mogelijkheid gegeven om te participeren in het zonnepark. Inwoners van de gemeenten Hollands Kroon, Medemblik en Opmeer kregen hierbij voorrang. Alle obligaties zijn inmiddels verkocht.
Potentie verontreinigde locaties
Stortlocaties zijn uitstekend geschikt voor duurzame benutting. Ook de vele verontreinigde locaties in Nederland, waar in het verleden afval is gestort zonder milieuvoorzieningen, bieden na sanering veel potentie voor een duurzaam tweede leven. De toepassing van Solarbase zorgt voor een veilige fundering van het zonnepark. Deze door Afvalzorg ontwikkelde fundering uit secundaire bouwstoffen, met als hoofdbestanddeel bodemas, maakt het ook mogelijk om zonneparken aan te leggen op dijken en geluidswallen.