DUURZAME TOEKOMST

Recreatie, wonen, natuur of energie. Gesloten stortplaatsen zijn geschikt voor de mooiste bestemmingen. Afvalzorg zet haar expertise breed in en ziet het als een maatschappelijke uitdaging om van een verontreinigde locatie weer een waardevol gebied te maken. Daarbij combineren we onze kennis van planologie, bodemsanering, landschappelijke inpassing en duurzame energie. In 2019 zijn we gestart met de eerste plannen voor een zonneweide op de voormalige stortplaats Vlagheide. Het stortgas dat vrijkomt uit het afval wordt met een speciaal systeem onttrokken en opgewerkt tot groene stroom. Zo krijgt Vlagheide een rol in de productie van duurzame energie in de omgeving.

 

  • Productie

    0,47 9,45 MWp

    energie

  • Vermeden

    221 4410 ton/jaar

    CO2

  • Verbruik

    189 3780

    huishoudens

  • Zonneweide

    0 7 ha

    oppervlakte

WAAR STAAN WE?

Het idee voor de zonneweide maakte onderdeel uit van een integrale gebiedsvisie van de gemeente die in april 2023 is goedgekeurd. Hierin  wordt natuur, horeca en recreatie en educatie gecombineerd met duurzame energie. Dit sluit aan bij de visie van Afvalzorg dat er met de juiste maatregelen veel mogelijk is op voormalige stortplaatsen. Afvalzorg heeft er voor gekozen om de zonneweide te verkleinen van de oorspronkelijk geplande 11 hectare naar 7 hectare. Zo wordt er extra ruimte gemaakt voor educatie, recreatie en horeca. Met als doel een optimaal, duurzaam én gebalanceerd gebruik van de locatie.

In 2022 is Afvalzorg gestart met de omgevingsparticipatie. Samen met betrokkenen zijn de zorgen, bezwaren en aandachtspunten geïnventariseerd. In maart 2023 heeft Afvalzorg het principeverzoek voor de Zonneweide ingediend bij de gemeente Meierijstad dat in mei 2023 onder voorwaarden positief werd beoordeeld. Dit betekende dat Afvalzorg de plannen verder mocht uitwerken. In augustus 2024 heeft Afvalzorg helaas moeten besluiten om de ontwikkeling van de zonneweide op de voormalige stortplaats te beëindigen. Reden hiervoor is de huidige situatie in de energiemarkt, het veranderde investeringsklimaat, problemen met de netcongestie en de uiteenlopende visies van de betrokken partijen.

Bekijk de planning

RES Gemeente Meierijstad

In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken om de CO2-uitstoot sterk te verminderen. De Nederlandse ambitie is om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 1990. Om hier invulling aan te geven, heeft de Regio Noordoost Brabant een Regionale Energie Strategie (RES) opgesteld. Maar de ambitie van gemeente Meierijstad gaat verder. Zij willen in 2050 CO2-neutraal te zijn.

De gemeente Meierijstad heeft daarom in 2020 initiatiefnemers gevraagd plannen in te dienen voor het opwekken van duurzame energie. Uit 38 initiatieven zijn 7 initiatieven positief beoordeeld. Voor locatie Vlagheide is het plan van Afvalzorg gekozen. Om een bijdrage te leveren aan de duurzame ambities van gemeente Meierijstad, had Afvalzorg de ambitie om een zonneweide ontwikkelen op de voormalige stortplaats Vlagheide.

 

Meer informatie

Heeft u een vraag?

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.