Hieronder vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
In het oorspronkelijke plan van Afvalzorg was de zonneweide 11 hectare groot. Vervolgens is met een aantal betrokkenen (gemeente Meijerijstad, gemeenteraad Eerden, Stichting natuurwerkgroep De Eerdse Bergen, Dorpsraad Eerde en Afvalzorg) in projectgroep Vlagheide gewerkt aan een integrale gebiedsvisie van de gemeente. In deze gebiedsvisie is gekeken hoe de vier onderdelen natuur, recreatie, horeca en duurzame energie zo goed mogelijk samengaan. Tijdens het traject is afgesproken de zonneweide te verkleinen van 11 naar 7 hectare. In 2022 is Afvalzorg gestart met de omgevingsparticipatie. In overleg met alle betrokkenen wordt gekeken hoe we tot een zo breed mogelijk gedragen plan kunnen komen. Hierbij is de omvang van de zonneweide één van de onderwerpen van gesprek.
Afvalzorg is al jarenlang bij Vlagheide betrokken omdat we de locatie hebben afgewerkt en verantwoordelijk zijn voor de monitoring van de voormalige stortplaats. In 2019 heeft Afvalzorg het plan Zonneweide Vlagheide ingediend. Ons plan is als één van de zeven projecten uit de zogenaamde “eerste tranche” (projecten die in totaal 50 hectare duurzame energie kunnen opwekken) door de gemeente uitgekozen. Het plan draagt bij aan de duurzame energie ambities én de randvoorwaarden van de gemeente.
Het plan van Afvalzorg is één van de zeven geselecteerde initiatieven die zijn gekozen door de gemeente omdat het voldeed aan hun eisen. Het plan mag worden uitgewerkt in participatie met belanghebbenden aan de hand van een aantal voorwaarden:
- Ecologische meerwaarde met robuuste landschappelijke inpassing.
- Omvang die aansluit bij de rest van de berg, in overleg met stakeholders.
- Onderdeel totaalplan (gebiedsvisie) passend bij toekomstige recreatieve ontwikkelingen.
- Invulling zonneveld moet tot verbeelding spreken, anders dan anders, een innovatieve oplossing, passend bij recreatieve visie.
- Participatie is vereist. (informeren en betrekken betrokkenen bij uitwerken van plan en financiële participatie, 50% lokaal eigendom)
Iedereen die betrokken is bij Vlagheide of gebruik maakt van het gebied, is welkom om mee te denken. In 2022 is Afvalzorg gestart met de omgevingsparticipatie. Inmiddels hebben drie bijeenkomsten plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de aandachtspunten, bezwaren, zorgen en aanbevelingen die leven geïnventariseerd. Eind april 2023 starten we met workshops waarin we aan de hand van deze aandachtspunten onderzoeken of het ontwerp zo aangepast kan worden dat het past binnen de wensen/ambities van de gemeente, omwonenden en Afvalzorg. Het doel is tot een gedragen plan te komen waarbij omgeving, natuur, recreatie en opwekking van duurzame energie in balans zijn.
De voorkeur van de gemeente voor het plaatsen van zonnepanelen gaat allereerst uit naar daken, braakliggende gronden en industriële gebieden. Omdat dit niet voldoende is om de doelstellingen te behalen, is tevens gekeken naar locaties waar meervoudig ruimtegebruik mogelijk is zoals stortlocaties. De gemeente ziet Vlagheide als locatie met meervoudig ruimtegebruik omdat er mogelijkheden zijn voor recreatie, natuur én duurzame energie.
Ja, wanneer Afvalzorg winst maakt met het zonnepark, vloeit een deel terug naar het gebied voor de ontwikkeling van natuur en recreatie op Vlagheide. Op deze manier kan er invulling gegeven worden aan de gebiedsvisie van de gemeente.
- Het huidige plan (7 hectare) levert duurzame energie voor 3.870 huishoudens.
- De zonneweide levert een bijdrage aan de RES ambitie van de gemeente.
- Met een deel van de opbrengst kan de natuur en recreatie op Vlagheide verder worden ontwikkeld.
- We streven naar 50% lokale participatie door de omgeving.
Bij het aanvragen van de vergunning moet ecologisch onderzoek uitgevoerd worden naar de gevolgen voor flora en fauna in het gebied. Mocht uit dit onderzoek blijken dat er sprake is van impact, moeten er maatregelen worden getroffen. Tijdens het opstellen van de gebiedsvisie is een eerste ecologisch onderzoek uitgevoerd. Vooralsnog zijn daar geen zorgwekkende punten uit gekomen. Afvalzorg is geen voorstander om de biodiversiteit onder de zonnepanelen te compenseren. Dit blijkt in de praktijk erg lastig. Daarom kijken we naar het totale gebied en compenseren we de biodiversiteit elders op locatie Vlagheide.
Het klopt dat Nederland een uitdaging heeft om duurzaam opgewekte stroom op te nemen in het elektriciteitsnet. Er lopen echter veel initiatieven waarbij gewerkt wordt aan de capaciteit van ons net. Bovendien heeft de gemeente Meijerijstad nog steeds de ambitie om duurzame energie te produceren. Zonnepark Vlagheide maakt hier (een klein) onderdeel van uit.
In het huidige plan zijn de panelen boven op de locatie geplaatst en op een lage constructie waardoor ze vanuit de omgeving beperkt zichtbaar zijn. Uit de enquete blijkt dat betrokkenen voorkeur hebben voor een groene afscheiding (minimaal 2 meter hoog) die het zicht op de zonneweide verder beperkt. Afhankelijk van de keuze van de beplanting kan deze haag ook in de winter groen zijn. Om te voorkomen dat de beplanting de bovenafdichting (folie) van de locatie beschadigt, moet gekozen worden voor bomen/struiken die ondiep wortelen.
Ja. Met een aantal betrokkenen (gemeente Meijerijstad, gemeenteraad Eerden, Stichting natuurwerkgroep De Eerdse Bergen, Dorpsraad Eerde en Afvalzorg) is van 2020 tot 2022 in projectgroep Vlagheide gewerkt aan de integrale gebiedsvisie. Hier maakt het zonnepark onderdeel van uit (natuur, recreatie, horeca en duurzame energie). Bij het opstellen van de gebiedsvisie is gekeken hoe deze vier onderdelen zo goed mogelijk in symbiose met elkaar samengaan. Er is gekozen om de zonneweide gescheiden van de recreatieve elementen te plaatsen op de zuidzijde van het terrein. Bovendien is de omvang verkleind van 11 hectare uit het oorspronkelijke plan naar 7 hectare omdat de diverse elementen dan beter in balans zijn.
Afvalzorg gaat uit van een levensduur van de zonnepanelen van minimaal 20 jaar en maximaal 25 jaar. Zonnepanelen zijn op dit moment nog niet 100% recyclebaar. Afvalzorg zoekt vanuit haar achtergrond wel naar zo duurzaam mogelijke oplossingen. Aan het einde van de looptijd van het project worden de zonnepanelen afgevoerd naar recyclinginstanties die met de stand van de techniek op dat moment zo veel mogelijk componenten van de panelen kunnen hergebruiken.
Bekijk hier de planning van zonneweide Vlagheide.